KORISNE INFORMACIJE

KAKO DOĆI DO HVARA

Bilo kojim prijevoznim sredstvom putovali do grada Hvara, u svakom slučaju iskusit ćete romantičnu vožnju morem do otoka Hvara. Kada ugledate Hvar i počnete uživati u njegovim blagodatima, znat ćete da se vaše putovanje isplatilo.

Inače, većinu informacija o prometnim vezama najčešće možete dobiti od onih kod kojih ste rezervirali smještaj u gradu Hvaru, bilo to kod turističke agencije, na recepciji hotela ili kod vlasnika privatnoga smještaja.

BRODOM

Hvar je povezan brodovima s kopnom unutar splitskog okružja i to linijama:

  • Split - Stari Grad (osobe i automobili); Drvenik - Sućuraj (osobe i automobili); Split - Hvar (samo osobe)
  • Brzobrodska veza Split-Hvar/Hvar-Split: svakodnevna, višekratna (samo osobe)
  • Trajektna veza Split-Stari Grad/Stari Grad-Split: svakodnevna, višekratna (osobe i automobili)
  • Trajektna veza Drvenik-Sućuraj/Sućuraj-Drvenik: svakodnevna, višekratna (osobe i automobili)

U vrijeme ljetnih mjeseci, trajektne veze s otocima su pojačane, a voze i katamarani.
Ljetni raspored vožnje vrijedi od 31. svibnja do 28. rujna.

Hvar je preko luke u Starom Gradu povezan i dužobalnom (dva puta tjedno) trajektnom vezom Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik-Bari. U ljetnim mjesecima luka Stari Grad je povezana brzobroskom vezom kao i međunarodnom brzobrodskom vezom Pescara-StariGrad-Split te međunarodnom trajektnom vezom (dva puta tjedno) Ancona-Stari Grad-Split-Korčula.

Jadrolinija je glavna hrvatska brodarska kompanija koja drži glavne trajektne i brodske linije u Hrvatskoj. Informacije o rasporedu brodova i cijene karata mogu se pronaći na www.jadrolinija.hr

AVIONOM

Splitski aerodrom (www.split-airport.hr) najbliži je Hvaru. Na aerodromu postoji organizirani prijevoz autobusima do splitske luke. U luci se u uredima Jadrolinije (www.jadrolinija.hr) raspitajte za redovite linije do otoka Hvara.
Ukoliko od vaše destinacije ne postoji direktan let do Splita, onda let možete organizirati preko Zagreba (www.zagreb-airport.hr) koji ima dobru vezu za Splitom.

Aerodrom - Zagreb

10150 Zagreb
Pleso bb, p.p. 40
tel: + 385 (0)1 45 62 222,+ 385 (0)1 62 65 222
fax: + 385 (0)1 45 62 033, +385 (0)1 45 62 297
www.zagreb-airport.hr

Aerodrom - Split

21120 Split
Kaštelanska cesta 96, p.p. 2
tel: + 385 (0)21 203 555
www.split-airport.hr

Aerodrom Brač

tel: + 385 (0)21 648 626, + 385 (0)21 648 606
www.airport-brac.hr

AUTOMOBILOM

Postoje dvije trajektne luke za prihvat automobila na otoku Hvaru Stari Grad i Sućuraj. Starigradska luka ima vezu sa Splitom i bliža je Hvaru (20 km), a vožnja do grada Hvara traje desetak minuta, a cesta prolazi predivnom južnom stranom otoka.
Luka u Sućurju ima vezu s Drvenikom na kopnu i udaljenija je od Hvara jer se nalazi na drugoj strani otoka. Ipak ova komunikacija štedi vrijeme turistima koji dolaze iz smjera Dubrovnika, Mostara, Sarajeva i sl.
Gradsko parkiralište nalazi se kod autobusnog kolodvora. Za hotelske goste, parkirališta su u pravilu organizirana u okviru pojedinih hotela.
Benzinska pumpna postaja za automobile i brodove nalazi se u Križnoj luci.
Radno vrijeme: 7:30 - 19:30. tel: + 385 (0)21 741-060
Informacije o rasporedu vožnje trajekata možete naći na stranicama Jadrolinije www.jadrolinija.hr

Ostale informacije:

Hrvatski autoklub: www.hak.hr

NOĆNI ŽIVOT

Noćni život otoka Hvar se uglavnom odvija u mjestu Hvar, koje je postalo grad koji nikad ne spava - barem ne od lipnja do rujna. Postoji veliki izbor mjesta za izlazak, a ako Vam dosadi, ili ako više volite mjesta s manje gužve, idealno mjesto je Jelsa (s nekoliko kafića i restorana). Stari Grad i Vrboska su mirnija naselja, kao i ostala mjesta na otoku.
Ljeti, noćni život grada Hvara je jedan od najbogatijih na Jadranu. Grad odiše posebnom atmosferom i uvijek se nešto događa. Zabava traje do dugo u noć, a gosti mogu posjetiti brojna događanja, restorane, konobe, klubove i slično.

GASTRONOMIJA

Dobro jelo (ili spiza - kako se ovdje kaže) nezaobilazni je dio hvarske tradicije. Zdrava, lagana, pretežito kuhana hrana (ponajprije riba), začinjena domaćim maslinovim uljem i prstohvatom mirodija koje rastu svugdje naokolo, uz kapljicu dobrog vina - eto zbog čega su Hvarani dugoga vijeka i tako krepka izgleda.

 

 

PLAŽE

Plaže na Hvaru su uglavnom kamenito - šljunčane, nalaze se u uvalama, okružene borovom šumom ili niskim raslinjem. Na Hvaru postoje i prirodne pješčane plaže, uglavnom na sjevernoj strani otoka, zbog činjenice da su sjeverni vjetar (bura) i valovi na sjevernoj strani snažniji od onih na južnoj. Tako je i šljunak na šljunčanim plažama uglavnom sitniji u uvalama na sjeveroistočnoj strani otoka, pa tako i pogodniji za djecu. Sitnog šljunka ima i na jugozapadnoj strani otoka koja je okrenuta otvorenom moru, kraj mjesta Ivan Dolac, Zavala i Milna. Plitke pješčane plaže u dubokim uvalama mogu se naći kraj Jelse i u uvali Mlaska kraj Sućurja, a i na južnoj strani na plaži "Česminica" u Sućurju
Ali jedno je sigurno, gdje god na Hvaru otišli na kupanje čeka vas kristalno prozirno, čisto i nezagadjeno more!


KLIMA OTOKA HVARA

Otok karakteriziraju blage zime, topla ljeta i velika insolacija, što omogućava kupanje u moru od svibnja do listopada, a za hrabrije i dulje. Termički izrazito blage vlažne zime (siječanj u Hvaru ima prosječno 8,4C) predstavljaju višestruku pogodu.
Maksimalne temperature ne prelaze kritičnu temperaturu podnošljivosti za poljoprivredne kulture (apsolutni maksimum 37C 1935. godine). Srednja godišnja temperatura zraka je oko 16,5 C, s jesenima koje su toplije od proljeća što produljuje trajanje vegetacije.

Ljeta na Hvaru su vrlo suha, topla i duga, a osvježenje tokom dana i noći donose ljetni vjetrovi maestral i tramontana. Zime su blage i kratke, a temperature ispod 0°C su rijetkost. Zimi ima dosta vjetrovitih dana (jugo - juzni vjetar, bura - sjeverni vjetar), i rjedje kišnih dana, a snijeg padne jednom u 20 godina. Hoteli u Hvaru čak gostima besplatno produljuju boravak ako pada snijeg!
Zahvaljujući takvoj klimi, vegetacija na otoku Hvaru je vrlo gusta i raznolika, s mnogo eteričnog bilja, pa se može naći i do 20 različitih biljki u nekoliko kvadratnih metara.

Hvar ima godišnji prosjek od 7.7 sati dnevne insolacije prema 3.8 sati oblačnosti (za usporedbu: Dubrovnik ima 7,0 prema 4,4 sata; Nica 7,2 prema 4,2 sata). Potvdjena vjera u pozitivno zdravstveno značenje sunčanih krajeva otkrila je još u XIX. st. svijetu "Jadransku Madeiru" koja ima najdužu insolaciju na Jadranu s čak 2715 sunčanih sati na godinu, s malim temperatumim amplitudama. "Higijeničko društvo" djeluje od 1868. g. Lječilišni hotel otvoren je 1889., a Alergološki centar HAZU 1965.

KARTA - MAPA OTOKA HVARA